Aralık 12, 2013

Türk Filmleri Kuşağı

Kış iyice geldi, kar, yağmur vs. derken kahvemizi alıp battaniyenin altına gömülüp film izleme moduna geçtik hepimiz. Ama arada dışarı çıkmak sinemaya da gitmek gerek.
Bu hafta sonu hepimiz Hobbit'e gideceğiz o kesin ama sonrasında vizyona giren/girecek olan biiiir sürü Türk filminden en azından birine gitmek gerek zira vizyon Türk filmleriyle dolacak önümüzdeki haftalarda.


Önce bu Cuma (13 Aralık) vizyona girecek filmlerle başlıyorum

Bu İşte Bir Yalnızlık Var


Tuna Kiremitçi'nin aynı adlı romanından uyarlanan filmde, Engin Altan Düzyatan, parasız, orta yaşlı, boşanmış ve 1 kız babası eskiden müzisyen olan Mehmet'i canlandırmış. Mehmet'in hem arkadaşı hem de komşusu olan çiftimiz Ayşe (Özgü Namal) ve eşi Orhan bir gün kavga ederler, Orhan evi terk edip gider. Mehmet ve Ayşe de Orhan'ın nereye gittiğini bulmaya çalışırlarken geçen sürede aralarında bir şeyler olmaya başlar.. Filmin konusu böyle. Şahsen Tuna Kiremitçi'yi hiç sevmem ama bu kitaptan bir önceki romanı "git kendini çok sevdirmeden"i beğenmiştim. Engin Altan'ı orta yaşlı bir baba olarak izlemek ne kadar zor olsa da merak etmiyor da değilim.

Soğuk


Uğur Yücel'in hem yönetmeni hem senaristi olduğu Kars'ta geçen Soğuk filmi Berlin, İstanbul, Altın Koza ve daha pek çok film festivaline gitmiş bir film. Demiryolu işçisi, evli bir adamın gittiği pavyonda tanıştığı 3 Rus kız kardeşten birine aşık olmasıyla gelişen bir hikayesi varmış. Festival filmlerinden olduğu için ilgi çekici geldi bana. Kadrosunda Şebnem Bozoklu ve Ezgi Mola olması da artılarından biri.

Yarım Kalan Mucize


Konusuyla muhtemelen benim baya sinirimi bozacak olan bu filmi çok merak ediyorum. Filmi izlenilesi kılan şeyler oyuncu kadrosu ve dönem filmi olması benim gözümde. Ayrıca filmin başrolü, yönetmeni, senaristi ve yapımcısı olan Nihan Belgin de sebeplerimden biri. 2. Dünya savaşı zamanlarında Anadolu'da açlık çeken köylerden birinde yaşayan Nahide'nin köy enstitüsüne okumaya gitmek istemesi ve bunun için babasıyla olan savaşını anlatan filmde, Nahide'yi yönlendiren öğretmenler rolünde Dolunay Soysert, Sinan Tuzcu, Yetkin Dikinciler var. En olmadı güzel kadrosu ve işlemeye çalıştığı konu için izlenebilir.

Erkekler


Baş rollerinde Ali Poyrazoğlu ve Fikret Kuşkan'ın oynadığı 20 Aralık'ta vizyona girecek olan Erkekler, çıtır çerez bir komedi filmi anladığım kadarıyla. Senaristin, oyuncuların ve yönetmenin erkek olduğu bir film bizlere erkekler hakkında ne kadar objektif bilgi verebilir ki diye düşünmedim değil. Ki fragmandan da gördüğüm biraz abartı şekilde bir anlatım var. Ama tabi izlemeden de ukalaca bir yorum yapmak istemem.

Özür Dilerim


Başrolde çook sevdiğim Güven Kıraç'ın olduğu Özür Dilerim, zihinsel engelli Selim karakteri üzerine kurulu. Selim, durumundan dolayı annesinin ve ailesinin göz bebeği olarak yetişmiş bir adam. Erkek kardeşinin evlenecek olması sebebiyle tüm ilgi alakanın ona kaymasından rahatsız olan Selim, düğün günü bir anda ortadan kaybolur ve olaylar gelişir. Engelli bir karakteri oynamak hep zordur diye düşünmüşümdür, bu yüzden bu rolde Güven Kıraç'ı merak ediyorum fazlasıyla. Film 20 Aralıkta vizyonda olacak.

Köksüz


Yönetmen Deniz Akçay Katıksız'ın ilk filmi olan Köksüz'ü inanılmaz merak ediyorum! Altın Koza'dan ödülle dönen, Venedik ve İstanbul Film Festivallerinde de gösterilen, fragmanından ve konusundan anladığım kadarıyla baya kasvetli bir film olan Köksüz'ün başrolünde Ahu Türkpençe, Lale Başar ve Mihriban Er var. Konu ataerkil bir çekirdek ailenin babalarını kaybetmeleriyle dağılmalarını anlatıyor. Baba ölünce anne kendini salar, tüm yük büyük kız kardeşe kalır, erkek kardeş bu durumdan rahatsız olup kendi yoluna gitmeye bakar, diğer kız kardeş bu kargaşada yalnız kalır. Yönetmenin ilk filmi olduğundan acemiliğin olduğu ama bu acemiliğin filmin heyecanını daha da arttırdığı söyleniyor. Merakla bekliyorum bakalım, 20 Aralık'ı.


Yine bir dönem filmi ve baş rolde Saadet Işıl Aksoy! Bu film izlenmez mi??! Oyunculuğunu hiç sevmediğim Tolgahan Sayışman'a rağmen kaçırmayı düşünmüyorum. Büyükada'da geçen zengin kız fakir oğlan aşkının hikayesini konu eden filmde, esas kız Eleni, 64 yılında çıkan Yunan vatandaşların kendi ülkelerine dönmesi zorunluluğu kararından dolayı sevdiği adamı bırakıp gitmek zorunda kalıyor. Ailelerin zaten bu aşka karşı olduğu filmde, iki sevgilinin kavuşma mücadelesi anlatılıyor.

Yıl bitmeden vizyonda olacak, benim fikrimce izlenmeye değer filmler böyle işte. Bunların dışında zaten vizyonda olan Düğün Dernek, Tamam Mıyız, Su ve Ateş de diğer filmlerden. 2014'ün ilk haftalarında vizyonda olacak Türk filmlerinden bazıları da Peri Masalı, Patron Mutlu Son İstiyor, Kusursuzlar, Halam Geldi.. Anlayacağınız yabancı yapımlardan çok Türk yapımları izleyebileceğiz bu aralar. Fırsat yaratıp gidin derim.

0 yorum:

Yorum Gönder

yorumsuz kalmayınnnnn (:

Blogger tarafından desteklenmektedir.

© Elif'in Mesajı Var, AllRightsReserved.

Designed by FashionsLetter