Mayıs 17, 2012

65. Cannes

Eveeeet 65. Cannes Film Festivali bugün itibariyle başladı. Kırmızı halı resimleri ufak ufak geliyor ona artık sonra toplu şekilde bakarız şimdi daha sanatsal taraftan festivale bakalım. Cannes bu yıl Marilyn Monroe'nun 65. doğum günü pastasını üflediği bir afişle başlıyor. Toplam 12 gün sürecek ve 27 Mayısta bitecek. Törenin sunucusu Berenice Bejo (The Artist'ten hatırlarsınız). Toplam 91 film gösterilecek. Başkanlığını İtalyan yönetmen Nanni Moretti'nin yaptığı toplam 9 jüri üyesi var, diğer üyeler Ewan McGregor, Alexander Payne, Diane Kruger, Raoul Peck, Hiam Abbass, Emmanuelle Devos, Andrea Arnold ve Jean Paul Gaultier. 


Şimdi bizden Cannes'a gidenlerden bahsedelim, öncelikle Nuri Bilge Ceylan'sız bir Cannes tabi ki düşünülemez (: aday olan filmi yok ama yine de ödül alacak, Fransız Yönetmenler Birliği kendisine 'Carrosse D'Or' ödülünü verecek. Ödülün Türkçe karşılığıyla ilgili kafalar karışık, 'altın kupa arabası, altın fayton' alternatifler arasında, her yerde farklı bir şey yazıyor, Fransızcam olmadığı için bilemiyorum :) bunun dışında yine Nuri Bilge'nin 99 yapımı Mayıs Sıkıntısı adlı filmi de yarın gösterimi yapılacak filmlerden. Bir başka yarışma dışı özel gösterim filmimiz de Fatih Akın'dan; 'Der Müll im Garten Eden' adlı belgesel. Memleketi Trabzon'daki çöp toplama alanlarıyla ilgili çekmiş bu belgeseli.

Yarışacak olan tek Türk filmi Rezan Yeşilbaş'ın 'Sessiz' adlı kısa filmi. 14 dakikalık filmde Belçim Bilgin ve Cem Bender oynuyor. Kısa film dalında Altın Palmiye için yarışacak.


Cannes'a ilk gün gelenler arasında Ewan McGregor, Jessica Chastain, Diane Kruger, Bruce Wills, Lana Del Rey var. Sacha Baron Cohen'in olaylı gelişi, kırmızı halıda yürüdüğü deveden düşüşü falan gelen komik haberlerden (: Açılış Wes Anderson'ın 'Moonrise Kingdom' adlı eğlenceli filmiyle yapıldı. Fragmanını izledim keyifli gözüküyordu. Sadece filmin oyuncularından Tilda Swinton'ı boğmak istiyorum o kadar (: kendisini yıllardır hiç sevmedim, beğenmedim bir uyuz oluyorum ki anlatamam ama izleyeceğim yine de başrol değil sonuçta sürekli görmek zorunda kalmayacağım :) Neyse, film birbirine aşık 2 çocuğun yaşadıkları kasabadan kaçmaya karar vermeleriyle başlayan olaylar zincirini anlatıyor. Festivalden gelen haberlere göre eleştirmenler de yüksek notlar vermişler filme. Merak edenlere Moonrise Kingdom, 25 Mayısta ülkemizde gösterime girecek.

Gönül isterdi ki orada olalım, şipşak resimleri çekip çekip ne bileyim tweet falan atalım :) ama maalesef ki internette yayınlanan haberlerle, görüntülerle yetiniyoruz. Fena mı olurdu kırmızı halıdan bir de biz geçsek (:

0 yorum:

Yorum Gönder

yorumsuz kalmayınnnnn (:

Blogger tarafından desteklenmektedir.

© Elif'in Mesajı Var, AllRightsReserved.

Designed by FashionsLetter